
Lækkerier til bagedyst finalen: Sådan laver du din egen lækre medalje

I aften sendes Den store bagedyst finale. For de fleste seeres vedkommende skal der serveres kage – måske hjemmebag. Det oplagte finalevalg til indtagelse af kage er medalje. Og hvis du har mod på at bage og lægge medaljerne sammen selv, så læs med her. Den store bagenørd Rasmus Linnet fra Smartbake.dk guider her, igennem den svære disciplin at kreere den klassiske konditorkage medalje, som kan være et godt bud på kageservering til finalen.
– En god klassisk medalje kendes ved en sprød og velafbagt mørdej kombineret med en glat og blød vaniljecreme, der hverken er for stiv eller flydende, fortæller en ivrig Rasmus Linnetfra Smartbake.dk og fortsætter:
– For at opnå den helt rette afbagning, skal både afkøling og udrulning af mørdejen sidde lige i skabet. Når ingredienserne er blandet og mørdejen æltet til en jævn ensartet masse, skal dejen minimum stå på køl i en halv time. Ellers er den alt for blød og du kan ikke rulle dejen ensartet ud. Når den er afkølet, er det vigtigt, at du ikke ælter dejen varm igen, men i stedet banker den let ud med kagerullen. For at opnå ensartet afbagning, skal dejen rulles ud i samme tykkelse over det hele. Det opnås ved at lægge dejen på bordpladen, med to tynde lige høje spækbrætter på hver side, hvorefter du ruller mørdejen, indtil kagerullen rammer spækbrætterne. Det giver en ensartet højde på din udrullede dej. Til sidst udstikkes bunde og toppe.
Bagning og creme
Mørdej, som er udrullet med fem millimeters tykkelse, skal bages i syv minutter. Men allerede efter fire minutter, skal de overvåges. Afbagningen sker nemlig fra kanten og bevæger sig ind mod midten. Når den er jævn gylden over hele fladen, skal de ud af ovnen og afkøles på bagepladen, så de ikke mister facon.
– Selve cremen kan man lave dagen inden, da den kan holde sig i 24 timer. Husk, at den skal køle i et lavt fad med madfilm direkte på flødecremens overflade. Man kan se, at flødecremen er færdigkogt, når konsistensen rammer en tynd kartoffelmos. Herefter skal den på køl i minimum to timer. Når cremen piskes op, virker den først grynet. Men man skal ikke være nervøs – fortsæt til den er glat. Sluttelig lægges bundene sammen med syltetøj, creme og flødeskum, og toppes med glasur og lidt flødeskum, forklarer Rasmus Linnet.
B for backup-plan
– Hvis hele opsprøjtningen klasker og vanilliecremen flyder, skal man bestemt ikke fortvivle. Du kan altid skrabe hele moletjavsen af og i stedet smække de to mørdejsbunde sammen med en klat hindbærsyltetøj. Og wupti, så har du en flot rund hindbærsnitte, som du kan gnaske. Men er der også gået kage i din afbagning, kan du altid snyde og bestille medalje og andre kager hos den lokale bager, afslutter Rasmus Linnet smilende.
Inden du kaster dig ud i medaljeproduktionen, kan du finde opskriften og andre gode tips her.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Linnet
Bagenørd og medejer, Smartbake.dk
(+45) 69 13 44 31
rl@smartbake.dk
Billeder

Information om Smartbake.dk
Smartbake.dk ApS er en online virksomhed, som leverer fersk dej klar til bagning direkte til forbrugere og virksomheder. Teamet bag Smartbake.dk ApS består af fire familiefædre og iværksættere. http://smartbake.dk
Følg pressemeddelelser fra Smartbake.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Smartbake.dk
Danske bageriværksættere vinder global aftale med Joe & The Juice2.8.2019 08:26:22 CEST | Pressemeddelelse
Den danske bagervirksomhed Faber Brød har indgået en stor toårig samarbejdsaftale med Joe & The Juice om at levere kager til kædens mere end 300 cafeer verden over.
Smartbake lukker millionaftale med en af Danmarks største leverandører af måltidskasser15.8.2018 09:01:27 CEST | Pressemeddelelse
Bagerikoncernen Smartbake har indgået et strategisk samarbejde med RetNemt Måltidskasser om at levere produkter til private husholdninger.
Smartbake køber Faber Brød og får foden indenfor på lukrativt økomarked19.6.2018 10:45:43 CEST | Pressemeddelelse
Bagerikoncernen Smartbake har overtaget det økologiske produktionsbageri Faber Brød i Solrød og får dermed en stor bid af det lukrative marked for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder.
Gennembrud: Aarhusianske Smartbake sikrer sig patent på brød11.4.2018 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Bagerivirksomheden Smartbake har nu sikret sig et procespatent på en proces, der er udviklet for at styre hæveprocessen i gærholdige brødprodukter. Nye markedsmuligheder åbner sig.
YouSee-direktør dropper jobbet og vil nu udfordre fødevarebranchen16.3.2018 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Steffen Bagge dropper jobbet som vicedirektør i YouSee for at blive iværksætter. Sammen med den tidligere bagmand fra iPosen.dk, Anders Høy, har han blandt andet stiftet smartbake.dk, der leverer innovative brødløsninger til både B2C og B2B.