Dagens EU topmøde: Danmark er håbløst bagefter
Selvom det både fungerer i Frankrig, Tyskland og 20 andre EU-lande, bliver der i Danmark rystet på hovedet og stampet i jorden, når emnet falder på lovbestemt mindsteløn.
I dag mødes toppolitikere fra hele EU for at diskutere arbejdsmarkedsforhold i EU. Og selvom der er uenighed på tværs af landene, kan de fleste dog tilslutte sig én ting – nemlig at det er nødvendigt med en lovbestemt mindsteløn.
Men her står Danmark udenfor. Som et af de eneste lande mener Danmark ikke, at mindsteløn skal bestemmes ved lov.
Det går ud over lønmodtagerne, mener Søren Fibiger Olesen, der er formand i Danmarks fjerde største fagforening, Krifa.
- I Danmark bliver mindstelønnen i dag fastsat gennem overenskomster. Og det er jo en rigtig god idé. Men det fungerer jo ikke i praksis, når op mod 41 % af de danske lønmodtagere ikke er dækket af en overenskomst. De har jo ikke nogen mindsteløn – fordi vi nægter at vedtage en ved lov, siger Søren Fibiger Olesen.
Eneste måde at undgå social dumping
Ifølge ham er lovbestemt mindsteløn den eneste måde, vi undgår social dumping.
- Det kan jo ikke passe, at fx landbrugsmedhjælpere skal gå til en alt for lav løn, fordi de ikke arbejder under en overenskomst. Vi er nødt til at sikre ordentlige vilkår for alle, siger Søren Fibiger Olesen.
Han mener, at vi bør kigge mod de lande, vi ellers altid plejer at sammenligne os med.
- I Tyskland har de lovbestemt mindsteløn, og på den måde har de sikret lønmodtagerne mod social dumping. Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle gøre det i Danmark også.
Fornægtelse af virkeligheden
Søren Fibiger Olesen, der udover formandskabet i Krifa også er formand for den internationale sammenslutning af fagforeninger WOW (World Organization of Workers), kalder det forældet.
- Det er håbløst forældet og en fornægtelse af virkeligheden. Lad os nu indse, at uden en lovbestemt mindsteløn lader vi lønmodtagerne i stikken.
Kontakter
Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa, tlf. 2544 4008
Information om Krifa
Krifa er Danmarks fjerde største fagforening og a-kasse med 200.000 medlemmer.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum