Udviklingsprojekt
Et enestående partnerskabsprojekt skal styrke uddannelsen af naturfagslærere. Projektet tager afsæt i den tætte tilknytning til professionen, som netop kendetegner uddannelsesmiljøet i CVUerne og de kommende professionshøjskoler.
"Den faldende søgning til læreruddannelsen fører lynhurtigt til, at man peger på uddannelsen som problemet. Men man skal også se på professionen. Hvis ikke det er attraktivt at være lærer, daler søgningen til læreruddannelsen, " siger udviklingschef Jørgen Thorslund, CVU Storkøbenhavn.
Derfor har CVU Storkøbenhavn og CVU København & Nordsjælland sammen udviklet et toårigt partnerskabsprojekt, der både skal udvikle læreruddannelsen og det faglige miljø i skolerne. Projektet sætter særligt fokus på praktikperioden for de lærerstuderende i faget natur/teknik. I denne situation, hvor de studerende er ude i professionen, udnyttes den tætte kontakt ved at inddrage både skolernes praktiklærere og CVUernes undervisere og videncentre i et forpligtende samarbejde med henblik på gensidig kompetenceudvikling.
Det enestående ved projektet er, at det er et bredt samarbejde, der inddrager så mange elementer:
udvikling af grunduddannelsen af lærerne
styrkelse af de naturfaglige miljøer på skolerne
udvikling af de naturfaglige miljøer i CVUerne /professionshøjskolen (bl.a. gennem større indsigt i professionen)
efter- og videreuddannelse af praktiklærere, bl.a. gennem didaktiske mødesteder og diplomuddannelse i naturfagenes didaktik
samarbejde med universitetsmiljøet (følgeforskningsprojekt i samarbejde med CAND og Københavns Universitet, Institut for Naturfagsdidaktik)
"Uddannelse af undervisere er nødt til at ske i tæt samspil med professionen. Og det er netop det, vi kan i CVUerne - og i det kommende samarbejde i professionshøjskolerne. Vi har et tæt samspil med både skolerne og kommunerne om uddannelsen, og vi er i stand til på én gang at arbejde med fx naturfag og med organisationen. Det er både skoleudvikling og udannelsesudvikling," siger Jørgen Thorslund.
Søgningen til naturfag på lærerseminarierne er lige nu i fokus, fordi under 10 % af de nye studerende på læreruddannelsen har valgt naturfag som linjefag. Partnerskabsprojektet om naturfag kan ikke vende situationen her og nu, men på længere sigt kan et styrket fagligt miljø ikke blot øge elevernes læring, men også medvirke til at gøre det mere attraktivt at være lærer - og fx give prestige til det at være lærer i naturfag. Det kan øge både rekrutteringen til uddannelsen og fastholdelsen af de nuværende lærere.
"Vi er midt i en omstillingsproces, og de samarbejder, der efterspørges, er vi i fuld gang med at realisere - vi inviterer til et bredt samarbejde og lever således allerede op til de intentioner, der ligger i den nye lov om professionshøjskoler," slutter Jørgen Thorslund.
-----------------------------------------
Yderligere oplysninger kan fås hos:
Udviklingschef Jørgen Thorslund, tlf. 2441 7869, e-mail jth@cvustork.dk
eller videncenterkonsulent Ole Goldbech, tlf. 2242 5319, e-mail og@cvustork.dk.
Se også faktablad nedenfor.
-----------------------------------------
Fakta
Professionshøjskoler:
Pr. 10.8.2007 er der etableret 8 regionale professionshøjskoler i Danmark - jf. Lov om professionshøjskoler, vedtaget 1.6.2007. De nuværende CVUer (Centre for Videregående Uddannelse) indgår pr. 1.1.2008 i professionshøjskolerne, der fremover skal varetage professionsbacheloruddannelse, efter- og videreuddannelse, professionsudvikling samt videncenterfunktioner.
I Region Hovedstaden etableres to professionshøjskoler. I den ene indgår CVU Storkøbenhavn, CVU København & Nordsjælland samt Frøbelseminariet. Denne professionshøjskole får dermed en stærk pædagogisk profil med 3 lærerseminarier og 10 pædagogseminarier samt veletablerede videncentre og efter- og videreuddannelsesafdelinger inden for det pædagogiske felt.
Uddrag af Lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser:
"Professionshøjskolernes formål og opgaver
§ 3. Professionshøjskolen har til opgave at udbyde og udvikle videregående uddannelser og efter- og videreuddannelse, der på et internationalt fagligt niveau imødekommer behovet for kvalificeret arbejdskraft i såvel den private som offentlige sektor.
Stk. 2. En professionshøjskole skal sikre, at uddannelsernes videngrundlag er karakteriseret ved professions- og udviklingsbasering, bl.a. gennem samarbejde med relevante forskningsinstitutioner, jf. § 5, stk. 2."
Partnerskabsprojekt om praktik og naturfag i læreruddannelsen:
2-årigt partnerskabsprojekt udviklet i samarbejde mellem CVU Storkøbenhavn, CVU København & Nordsjælland, kommuner i regionen samt Københavns Universitet. Projektet fokuserer på naturfag, men vil kunne danne baggrund for udvikling af tilsvarende projekter på andre områder.
Deltagere i pilotprojektet:
Ballerup Kommune, Gladsaxe Kommune, 15 skoler i de deltagende kommuner, Københavns Dag- og Aftenseminarium (KDAS), Blaagaard Seminarium samt Københavns Universitet, Institut for Naturfagsdidaktik.
CVU Storkøbenhavn
er et regionalt Center for Videregående Uddannelse, der udbyder grund-, efter- og videreuddannelse inden for lærer- og pædagogområdet. CVU Storkøbenhavn indgår fra 1.1.2008 i en professionshøjskole - se ovenfor. CVU Storkøbenhavns hjemmeside: www.cvustork.dk.
CAND:
Center for anvendt naturfagsdidaktik er et nationalt videncenter, som er opbygget omkring JCVU, CVU Midt-vest, CVU Storkøbenhavn, CVU-Nord og CVU Jelling. Læs mere på www.cand.nu.
Information om Professionshøjskolen UCC
Følg pressemeddelelser fra Professionshøjskolen UCC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Professionshøjskolen UCC
Professionshøjskolen UCC i København etablerer ny uddannelsescampus på Carlsberg7.12.2012 17:03:20 CET | Pressemeddelelse
UCC og Udviklingsselskabet Carlsberg Byen PS har indgået et offentligt privat partnerskab om opførelsen af et nyt stort uddannelsesbyggeri i Carlsberg Byen i København på mere end 55.000 kvadratmeter i Carlsberg Byen i København.
Stor succes med landsdækkende sprogindsats for børn21.11.2012 11:57:18 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner deltog i projekt ’Sprogpakken’, der bl.a. har efteruddannet knap 7.000 pædagoger, som skal styrke børns sprog i daginstitutionen og familien. Både deltagere og parter bag Sprogpakken udtrykker stor tilfredshed, og indsatsen fortsætter lokalt, viser evalueringen af det netop afsluttede projekt.
Campus Nordsjælland åbner - nyt tidspunkt!30.8.2012 14:31:11 CEST | Pressemeddelelse
Fredag d. 31. august indvier UCC Campus Nordsjælland i Hillerød og samler dermed fem professionsuddannelser under ét tag. Den nye campus skal skabe rammen for et attraktivt studiemiljø og tiltrække flere studerende til uddannelserne.
Campus Nordsjælland åbner30.8.2012 09:00:11 CEST | Pressemeddelelse
Fredag d. 31. august indvier UCC Campus Nordsjælland i Hillerød og samler dermed fem professionsuddannelser under ét tag. Den nye campus skal skabe rammen for et attraktivt studiemiljø og tiltrække flere studerende til uddannelserne.
Flere søger UCCs velfærdsuddannelser5.7.2012 14:41:41 CEST | Pressemeddelelse
Professionshøjskolen UCC's uddannelser oplever igen i år en klar fremgang i ansøgertallet – tallene et døgn før ansøgningsfristen viser en samlet stigning på 6 % i forhold til 2011.