Galleri Galschiøt

Dansk fundamentalisme projekt skaber debat i EU Parlamentet

Del
Trods forbud og forhindringer er det langt om længe lykkes kunstneren Jens Galschiøt at få den kontroversielle udstilling i stand. Skulpturerne viser de mørkeste og lyseste citater fra Koranen, Biblen og Toraen og det er Bendt Bendtsen (K), der har arrangeret udstillingen.
Projektets hovedfigur 'Fundamentalism'
Projektets hovedfigur 'Fundamentalism'

Den 10. juli møder der EU parlamentarikerne et syn, de sikkert ikke havde regnet med.

600 af de mørkeste og lyseste citater fra Koranen, Biblen og Toraen kan ses på 8 af Galschiøts skriftsøjle-skulpturer, som ugen ud er udstillet helt centralt i Parlamentet ved dueslagene. De religiøse citater på skærmene præsenteres på 9 forskellige sprog. Galschiøt og hans medarbejdere er til stede under hele udstillingen til at besvare spørgsmål og debattere kultur og religion. Skulpturerne er 2 meter høje og vejer i alt ca. 2 tons.

EU-udstillingen er en del af kunst- og dialogprojektet ´Abrahams Børn´, der bruger kunsten til at bygge bro mellem Kristendommen, Islam og Jødedommen. Det skal skabe forståelse og dialog, for at modvirke den ekstremisme som en fundamentalistisk opfattelse af religionerne kan skabe i alle lejre.

Projektets hovedskulptur 'Fundamentalism' - der er 3½ meter høj, 9 meter bred og vejer 28 tons – har været udstillet offentligt over hele Danmark, bl.a. ved Københavns Rådhusplads, vel at mærke uden nogen form for ballade. Projektets har sat gang i dialoger, hvor folk har talt fordomsfrit med hinanden om både religionernes indflydelse, kulturel identitet og vores forskelle og ligheder. Biblioteker har deltaget med debatarrangementer og over 100 skole- og gymnasieklasser har brugt projektet i undervisningen.

Udstillingen er arrangeret af europaparlamentariker Bendt Bendtsen som i forbindelse med lancering på kunstcentret Silkeborg Bad i starten af 2015, skrev til Galschiøt og foreslog en udstilling foran Europa parlamentets plads. "Bendt Bendtsen blev således den første politiker, som kunne se kunstens evne til at skabe frugtbar dialog om et følsomt emne. En debat som i mange andre sammenhænge har en tendens til at løbe af sporet, at det også skulle vise sig, at skulpturen var kontroversiel i Europa parlamentet, kom bag på både Bendt og jeg" udtaler Jens Galschiøt.

Egentligt skulle den storeskulptur Fundamentalism have været udstillet i Bruxelles i efteråret 2015. Her havde 30 EU parlamentarikere fra forskellige lande og politiske grupper brugt deres stemme til at få udstillingen i stand.

Udstillingen blev dog forbudt af et enigt præsidium, der under ledelse af Martin Schulz kom med en række vage forklaringer om, at de ikke kunne stå inden for skulpturens sikkerhed - hvad end det betyder. Noget kunne tyde på, at man hellereville overrule EU-parlamentarikernes udstillingsret end at tage en højaktuel og vigtig debat om religionernes betydning i Europa.Der er åbenbart stor berøringsangst for at tage denne religiøse debat. Se Der Spiegel-artikel.

Nu bliver det spændende at se, hvordan politikerne tager imod udstillingen, selvom det kun er projektets 8 mindre skriftsøjleskulpturer og citaterne, der viser, at de 3 religioners dogmer er næsten umulige at skelne fra hinanden, og at man kan skabe både rædselsregimer eller næstekærlige samfund ud fra dem alle 3.

 

Det er ikke de fremmede, men vores reaktion på de fremmede der er en trussel imod vores civilisation.

Hvis vi vil undgå radikalisering og terrorisme findes der kun 2 muligheder: Enten laver vi en politistat, hvor alt og alle er fuldstændigt gennemkontrollerede. Eller også finder vi en måde at få alle etniske og religiøse gruppe til at opleve, at de bliver behandlet - og føler sig - som ligeværdige borgere i vores samfund. Jeg mener, at vi skal vælge den sidste løsning, så vi kan bevare vores åbne og demokratiske samfundsmodel. Dette er baggrunden for mit kunstprojekt Abrahams børn.

Jens Galschiøt, Kunstner

 

INVITATION TIL FERNISERINGEN

Hvis du er interesseret i projektet er du velkommen til at komme til ferniseringen tirsdag d. 11. juli i Bruxelles. Tilmelding og invitation.

 

BAGGRUND

Kunst- og dialogprojektet ´Abrahams Børn af kunstneren Jens Galschiøt skalbygge bro mellem Kristendommen, Islam og Jødedommen og skabe en frugtbar dialog omkring religioner og kultur, og ligheder og forskelle.

600 af de ’lyseste’ og ’mørkeste’ citater fra de 3 religioners hellige bøger gør det klart, at de 3 religioner i deres dogmer er næsten umulige at skelne fra hinanden, og at man kan skabe både rædselsregimer eller næstekærlige samfund ud fra dem alle. I sidste ende er det altså det enkelte menneske og dettes fortolkning af religionerne, der skal lægges til ansvar for deres handlinger. 

Projektets hovedskulptur ’Fundamentalism’ er 3,5m høj og 9m i diameter og opbygget af 8.000 kobberbøger. 28 fladskærme på skulpturens sokkel viser konstant de 600 ’mørke’ og ’lyse’ citater.

10 ’Skriftsøjler’ (satellit-skulpturer). 2 meter høje skulpturer, opbygget af kobber-bøger med hver 6 skærme der viser 600 religiøse citater. Skulpturerne opstilles indendørs i fx skoler, biblioteker, borgercentre, rådhus mm. og får debatten bredere ud.

Den helt store fundamentalism skulptur er for tiden udstillet i Holbæk, hvor den er udstillet på hovedgaden. Skriftsøjlerne er netop blevet hentet i Holbæk, da de skulle udstilles i Europa parlamentet, og efter udstillingen i Europarlamentet kommer de tilbage til Holbæk igen.

 

LINKS

Kontakt:

Jens Galschiøt - aidoh@aidoh.dk Tlf. 6618 4058/mobil 6170 3083

Bendt Bendtsen – bb@bendt.dk/telefon +32 228 45 125

Billeder

Projektets hovedfigur 'Fundamentalism'
Projektets hovedfigur 'Fundamentalism'
Download
Galschiøts skriftsøjle-skulpturer
Galschiøts skriftsøjle-skulpturer
Download
Galschiøt og 'Fundamentalism' - Varde
Galschiøt og 'Fundamentalism' - Varde
Download

Links

Information om Galleri Galschiøt

Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

61703083http://www.gallerigalschiot.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye