Frederikshavn Kommune

111 forskellige nationaliteter fejrer jul i Frederikshavn

Del

Det er højsæson for at ønske glædelig jul. I Frederikshavn Kommune er der 110 andre modersmål at ønske god jul på. Det viser den seneste optælling af borgernes oprindelsesland fra Frederikshavn Kommune.

Indbyggerene kommer fra alle verdens hjørner, de fleste kommer naturligt nok fra nabolandene. Men fjerne sydhavsøer, eksotiske småstater og kolde arktiske egne har også fundet deres helt egen vej til Frederikshavn. Der bor for eksempel blot en enkelt statsborger i Frederikshavn Kommune fra en lang række lande i verden, og et af de lande er Moldova, der ligger mellem Rumænien og Ukraine. Af snirklede veje har den tidligere sovjet republik leveret en borger til Skagen. Rausania hedder hun, og hun fejrer jul i Danmark med nisser og stearinlys og grønlangkål. Selvom hun er 50 år gammel er det kun sjette gang, hun danser om juletræet og spiser and den 24. december. I Moldova fejrer man nemlig på russisk facon nytåret som den største højtid, og holder traditionelt julen som en mindre mærkedag.

”Ja, vi har for eksempel ingen nisser, der hvor jeg kommer fra. Dem har jeg først lært at kende her. Men jeg kan godt lide dem. Jeg har også lært at tænde stearinlys og alt det andet, der hører julen til, her i Danmark, der er rigtig mange jule gøremål, og jeg har taget dem alle til mig, fordi de er så hyggelige,” siger Rausania Larsen.

Rausania er ikke alene om at fejre jul i Frederikshavn Kommune med nye traditioner langt væk fra sit modersmål. 111 forskellige folkeslag er der i opgørelsen og de største grupper kommer fra Norge, Polen, Sverige, Rumænien, Tyskland, Bosnien-Hercegovina, Syrien og Myanmar. Men også både Tonga og Togo, Mauritius og Mexico er repræsenteret i Frederikshavn Kommune, for nu at nævne et par af landene med den længste afstand til kommunegrænsen.

Færøsk, grønlandsk og tysk er minoritetssprog i Danmark. Men når man som Rausania taler russisk? Ja, så er der ikke så mange andre i Frederikshavn Kommune at sige sjeslivava rozhdestvomtil, hvis de skal forstå det. Men i resten af Danmark skulle der være 242 danskere med Moldovansk statsborgerskab. Hvis man hører det et sted derude, betyder det selvfølgelig glædelig jul.

Fakta: Ifølge Danmarks Statistik havde Danmark 4.kvartal 2015 en befolkning på 5.699.220 indbyggere. Pr 1 januar 2015 udgjorde personer med dansk oprindelse udgjorde 88,4 % (5.002.000 personer), indvandrere 8,9 % (501.000 personer) og efterkommere 2,7 % (156.000 personer). Der er indbyggere fra over 200 forskellige oprindelseslande i Danmark. I 2015 er de 10 største grupper fordelt på oprindelsesland tyrkere, polakker, tyskere, irakere, folk fra Libanon, Pakistan, Bosnien-Hercegovina, Rumænien, Somalia og Iran. Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil der i 2050 være 6.270.000 indbyggere i Danmark - godt 10 % flere end i dag. Heraf vil indvandrere udgøre 12 % og efterkommere ca. 6 %. 63 % af indvandrerne og efterkommerne vil komme fra ikke-vestlige lande.

Nøgleord

Information om Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune
Frederikshavn Kommune
Rådhus Allé 100
9900 Frederikshavn

98 45 50 00http://frederikshavn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum