Søges: Virksomheder, der kan og vil demonstrere fremtidens industrielle robotcelle
Et robotprojekt gennemføres typisk af en slutbrugervirksomhed og en systemintegrator. Disse inviteres til at ansøge om at blive en del af SMErobotics projektet. Fire ansøgninger vil blive udvalgt, til at udforme løsningerne i virksomhederne. Løsningerne skal inkludere komponenter og forskning fra projektet. Hvert projekt vil modtage op til 250.000⬠- ca. 1.800.000 dkr. - til finansiering af udviklingen af en robot arbejdscelle i et virkeligt produktionsscenario.
"Danmark er forrest i udviklingen af fremtidens industrielle robotsystemer! Derfor skal vi selvfølgelig også have danske virksomheder med til at understrege denne position. Denne åbning, hvor man kan få 250.000⬠i støtte er lavet, som ekstra incitament for bl.a. danske produktionsvirksomheder." fortæller Søren Peter Johansen, Faglig Leder ved Teknologisk Institut, Robotteknologi.
Deltagerne i demonstrationsprojekterne opfordres til, at påbegynde implementeringen af passende softwarekomponenter fra SMErobotics, som blandt andet understøtter brugen af robotter til hårdfør montage, intuitive opgavebeskrivelser (for at undgå programmering), selv-konfiguration, fejlretning og generel problemfrit samarbejde mellem menneske og robot - Human-Robot Interaction.
"Vi har forsøgt at udpege nogle repræsentative problemstillinger i den type produktion, der stadig findes herhjemme blandt SMV-virksomheder. Det kendetegnende element er fleksibel produktion, altså produktion af mange små serier og omstillingen mellem dem. Den type produktion sætter store krav til robotter, og har hidtil ikke været rentable at løse. Det er de nu, og robotterne bliver kun bedre og bedre!" siger Søren Peter Johansen begejstret.
Hvem kan ansøge?
"Vi sigter efter simple håndteringsopgaver. Der er stadig 80% håndtering i Danmark, der udføres manuelt. Og minimum 50% af disse kan automatiseres med fordel, hvor kompleksiteten ligger mellem trin 1-3 på GenefkeSkalaen. Senere kan vi så øge kompleksiteten og bevæge Robot Co-Workers ind i andre opgaver, som montage m.v." fortæller Søren Peter Johansen.
En ting er, om robotten kan løse opgaven, der er tiltænkt automatisering. En anden, om det er rentabelt at gøre i virkeligheden - også uden støttebeløb. Søren Peter Johansen siger:
"Vi er kun interesserede i at skabe gode resultater og løsninger - vi får ikke andel af bevillingen alligevel, omend vi kommer til at bidrage i stor stil med vores viden og komponenter. Derfor er det en god ide at vi tager en snak forinden, om en Robot Co-Worker er den rette robot at sætte ind. Vi vil også meget gerne hjælpe med at parre virksomhed og integrator, og dermed styrke muligheden for realisering. Og ja, vi vil gerne hjælpe med ansøgningsarbejdet også."
Teknologisk Institut har allerede modtaget tilkendegivelser fra en håndfuld virksomheder, der vil med i projektet, men ønsker fortsat en større masse af projekter at vurdere ud fra.
Teknologisk Institut opfordrer alle interesserede til at henvende sig på telefon eller mail til Søren Peter Johansen på spj@teknologisk.dk eller 7220 2859.
Se en Robot Co-Worker på HI13
På HI13-messen i Herning 3.-6. september vil man på Teknologisk Institut's stand 9306 kunne se delkomponenter af Robot Co-Worker platformen i praksis. Den er allerede udråbt som een af årets tre-stjernede nyheder.
"Vi har afholdt nogle fremvisninger af Robot Co-Worker i Center for Robotteknologi i Odense, men det er først nu vi for alvor kan gå ud og sige: Nu er den her! Kom og se! Og vi glæder os rigtig meget til at høre reaktionerne fra omverdenen på både effektivitet og omstilling, og ikke mindst brugerfladen, som vi har gjort ekstra meget ud af." fortæller Søren Peter Johansen.
Se mere på www.produktion.nu og www.teknologisk.dk/robot
Ansøgninger modtages fra 15. august til 14. oktober 2013. De udvalgte demonstrationsprojekter, vil blive underrettet herom i begyndelsen af november. Projekterne forventes påbegyndt i begyndelsen af 2014, og kan maximalt løbe til den planlagte slutning af SMErobotics initiativet i december 2015.
Det fulde opslag, inklusiv detaljerede instruktioner om hvor og hvordan der ansøges, samt deadlines og en forslået template, kan downloades fra 15. august til 14. oktober.
EU-projektet SMErobotics er et initiativ, der består af førende europæiske robotproducenter og forskningsinstitutter, herunder Teknologisk Institut i Danmark. Øvrige partnere er Fraunhofer IPA, Kuka, Comau, Lunds Universitet, DLR, Fortiss, GPS, Güdel og Reis. Læs mere om SMErobotics på www.smerobotics.org
Kontakter
Samuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
Nyt digitalt træleksikon skal styrke viden om træ i bygge- og møbelindustrien1.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer et digitalt træleksikon, woodlex.dk, der skal gøre teknisk viden om træ let tilgængelig for alle i bygge- og møbelindustrien og herigennem understøtte brugen af træ.
Samarbejde i byggebranchen viser vejen til bedre dokumentation og mindre forurening på byggepladser29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fyrtårnsprojektet Fremtidens Grønne byggeplads er klar med slutrapport, der præsenterer løsninger til klima- og miljøforbedringer på byggepladser. Gennem en kombination af nye teknologier og smartere arbejdsmetoder kan byggepladsers klimaaftryk og lokale miljøpåvirkning reduceres betydeligt.
Ny patenteret ultralydsteknologi giver markant forbedrede tørringsprocesser i emballageindustrien28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør.
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum