Nu kan typehusene fra 60erne og 70erne energirenoveres med ny metode
Op mod 40 % af typehusene i Danmark er bygget, inden Bygningsreglementet i 1979 skærpede kravene til isolering. Derfor er de i dag ofte mangelfuldt isolerede og dyre i opvarmning - både for ejerne og i samfundets klimaregnskab samtidig med at facaden er 50 -60 år gammel. I det nye koncept nedrives den eksisterende formur, og i stedet opføres en slankere teglfacade, så der er plads til moderne højeffektive isoleringsmaterialer.
- Huset får en helt ny teglfacade, som giver huset en øget salgsværdi, samtidig med at energiomkostningerne til varme reduceres kraftigt. Fordelen ved at opføre en slank formur og bruge nye isoleringstyper er, at man - sammenlignet med andre udvendige isoleringsmetoder - vil opnå en markant bedre isoleringsevne stort set uden at gøre den originale mur tykkere. Sammenligner man med en hulmursisolering, så opnår man her også at få fjernet kuldebroerne ved vinduer og døre, siger sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut.
Forventningen er, at konceptet vil give den enkelte husejer en årlig besparelse på varmeregningen på 3.000 til 10.000 kr. Pilotprojektet har netop afsluttet udskiftningen af ydermurene på et parcelhus fra 1956 i Thyholm i Limfjorden. De nye ydermure er opbygget af en ny type mursten, som er er 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Det har givet plads til højeffektive isoleringsmaterialer mellem den eksisterende indermur og den nye ydermur.
Den skønsmæssige pris bliver 300.000 kr. for en renovering, hvor huset kan rykke helt op til to energiklasser op.
- Energibesparelsen kan ikke finansiere en renovering alene. Men samtidig får huset et helt nyt udseende, værdien øges med en ny teglfacade, og komforten bliver bedre, siger Abelone Køster.
Ud over Teknologisk Institut deltager A/S Randers Tegl, Thyholm Murer A/S, ekolab, Møller Nielsens tegnestue og Kalk- og Teglværksforeningen. Projektet er medfinansieret af EUDP.
Efterisoleringskonceptet kort fortalt: (link)
Læs mere om temadag om murværk: (link)
Yderligere oplysninger: Sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3816 mail: aek@teknologisk.dk eller konsulent Thea Bech-Petersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1009, mail: tbe@teknologisk.dk
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 00 00 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum