Fremtidens køleborde skal forbedre energieffektiviteten i professionelle køkkener
Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogrammet, EUDP, har givet tilsagn om økonomisk støtte på 3,8 mio. kr. til et stort projekt, som skal designe og udvikle en ny generation af køleborde, der lever op til den bedste energiklasse i den kommende EU-energi-mærkningsordning for professionelle kølemøbler.
- Vi støtter udviklingen af køleborde til kantiner og storkøkkener. Den danske producent Gram vil udvikle et kølebord, der havner i EU's bedste energiklasse. Vi har tidligere set Gram gå sammen med andre danske virksomheder og levere køleskabe i A-klassen. Målet er en 30 % energibesparelse ift. dagens standard, siger Torkil Bentzen, bestyrelsesformanden for EUDP.
Vurderet af det danske kokkelandshold
Et kølebord består af en rustfri bordplade og herunder kølede skabe og skuffer, hvilket gør arbejdet mere effektivt, idet kokken kan arbejde ved bordet og have friske råvarer og pynt lige ved hånden.
Foruden at spare mindst 30% af elforbruget i forhold til tidligere modeller er målet med projektet at skabe bedre styring af temperaturerne og endelig at skabe et konkurrencedygtigt produkt, som er indrettet efter brugernes behov.
Det danske kokkelandshold deltager derfor i projektet og skal bl.a. bidrage med ønsker til og vurderinger af de nye produkter, som produktmodnes og produceres af Gram Commercial på deres fabrik i Vojens.
- I EU er der ca. 60.000 af den slags køleborde. Kategorien køleborde er i stærk vækst, i takt med behovet for at have kølede råvarer lige ved hånden i en travl hverdag. Desuden udnytter kølebordene pladsen under bordpladerne, hvor der skæres, hakkes, snittes og anrettes madretter. Alt i alt bidrager disse produkter til effektiviteten i professionelle køkkener - fremover ligeledes energieffektiviteten, udtaler Flemming Velling, produktchef hos Gram Commercial.
Et godt hold
Projektgruppen er sammensat af forskellige virksomheder, som alle har stor erfaring på området.
- Det er lykkedes os at skabe et godt hold i dette projekt, siger projektleder Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut, - Foruden Gram Commercial og Teknologisk Institut deltager DTU-MEK, EBM Papst og SECOP. Sammen vil vi nå målet ved at forbedre køleprocessen, luftcirkulationen og reducere kuldebroer. Projektet løber over de næste 2½ år.
Yderligere oplysninger: Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut - mail: prp@teknologisk.dk - Mobil: 7220 2513.
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Samarbejde i byggebranchen viser vejen til bedre dokumentation og mindre forurening på byggepladser29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fyrtårnsprojektet Fremtidens Grønne byggeplads er klar med slutrapport, der præsenterer løsninger til klima- og miljøforbedringer på byggepladser. Gennem en kombination af nye teknologier og smartere arbejdsmetoder kan byggepladsers klimaaftryk og lokale miljøpåvirkning reduceres betydeligt.
Ny patenteret ultralydsteknologi giver markant forbedrede tørringsprocesser i emballageindustrien28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør.
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum