Furesø Kommune

11.000 gadelamper udskiftes til LED-lys

Del

I november gik Furesø Kommune i gang med at udskifte den aldrende vejbelysning til moderne og miljøvenlig LED-belysning af høj kvalitet. Over tre år skal ca. 11.000 belysningsarmaturer moderniseres.

På Farum Hovedgade kan man se de nye gadelamper
På Farum Hovedgade kan man se de nye gadelamper

Fremadrettet vil lyset på vejen svare bedre til, om det er en meget trafikeret vej med højere hastighed, lyskryds, sideveje mm.

Projektet er et vigtigt skridt i arbejdet med Furesø Byråds 2030-mål og vil give en CO2-besparelse for vejbelysningen på over 50%. Det glæder Lene Munch-Petersen (A), formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling:

”At reducere vores kommunes CO2-udledning er noget af det, der står allerøverst på udvalgets dagsorden, og derfor er vi glade for nu at al kommunens vejbelysning nu skiftes ud til gavn for både vores kommune, vores planet og vores fremtid. Og så ser vi frem til at vejbelysningen bliver endnu mere driftssikker”.

Færre blændende gadelamper

Furesø Kommune er den første kommune i Danmark, som implementerer LED-lys med en såkaldt farvetemperatur på 2700K på alle mindre veje. Det betyder, at lyset i fx parcelhusområder får en varmere og meget behagelig hvid farve, som minder om lyset fra glødepærer.

De nuværende gadelamper lyser både op på vej, i rabatten, ind i skov og haver langs vejen. Men det skal altså være slut. Furesøs borgere - og skovens dyr, får nemlig også glæde af de nye teknologiske muligheder, der gør det muligt at fokusere lyset mere direkte mod vejen, dér hvor lyset skal bruges.

Det ser Øjvind Vilsholm (Ø) frem til som næstformand for Udvalget for Natur, Miljø og Grøn omstilling:

"Udover at være mere behagelig for mennesker giver den varmere farvetemperatur langt mindre lysforurening. Vi får altså et bedre udsyn til nattehimlen, men måske endnu vigtigere, så får vi mindre påvirkning af dyrelivet end med det koldere, mere blå lys, som bruges mange andre steder. Vores fornemmeste opgave er, at passe på vores natur og at reducere vores aftryk på klimaet. Moderniseringen af kommunens vejbelysning er derfor et vigtigt skridt på vejen mod en grønnere fremtid. Både i kraft af en lavere CO2-udledning og en reduceret påvirkning af vores natur.”

På større veje vil der være en mere neutral farvetemperatur, hvilket giver en god kontrast mellem vejtyperne.

Fakta: En lys fremtid

De nye armaturer er forberedt til, at man i fremtiden kan implementere avanceret fjernstyring af dem. Det gør det muligt at lave en endnu mere skræddersyet belysning til gavn for miljøet, naturen og udsynet til nattehimlen.

På furesoe.dk/gadelys kan man følge med i, hvilke lamper, der skal udskiftes i løbet af det kommende halve år. Siden opdateres løbende.

Kommunen har efter et udbud indgået en aftale med virksomheden Citelum Denmark A/S om udskiftning af kommunens gadelamper over de næste 3 år. Citelum Denmark A/S står i dag for drift og vedligehold af kommunens vejbelysning.

Furesø Kommune har cirka 13.000 gadelamper i alt. De første 2.000 lamper er allerede udskiftet.

Kontakter

Lene Munch-Petersen (A)

Formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for byudvikling og bolig; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier

Tlf:7216 5660lmp@furesoe.dk

Øjvind Vilsholm (Ø)

Medlem af Økonomiudvalget; Medlem af Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier

Tlf:2027 4465oev@furesoe.dk

Claus TorpBy- og kulturdirektør

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.

Tlf:7216 5858clt1@furesoe.dk

Billeder

På Farum Hovedgade kan man se de nye gadelamper
På Farum Hovedgade kan man se de nye gadelamper
Download
På furesoe.dk/gadelys kan man følge med i, hvilke lamper, der skal udskiftes i løbet af det kommende halve år.
På furesoe.dk/gadelys kan man følge med i, hvilke lamper, der skal udskiftes i løbet af det kommende halve år.
Download

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum