10.000 sammenstød årligt: Nu starter højsæsonen for påkørsler af hjorte

Hvert år ender over 10.000 hjorte i sammenstød med biler herhjemme, og de mange påkørsler er ikke kun fatale for dyrene - de udgør også en stor risiko for både materielle skader og alvorlige uheld med andre trafikanter.
Det kan især mærkes den kommende tid, hvor maj måned er en af de tider på året, der sker flest sammenstød mellem biler og dyr. Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Alarmcentral, 1812.
Hvor der i årets første tre måneder blev anmeldt godt 2.000 påkørsler af hjorte, så forventes det tal at ligge på over 1000 alene i maj måned.
Risikoen for påkørsler kommer også til udtryk i en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.
Her svarer hver femte dansker, at de har haft en påkørsel, mens næsten lige så mange har været tæt på at gøre det.
Og de mange påkørsler af storvildt bør derfor få bilister til at tage en række forholdsregler den næste tid, siger Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.
- Påkørsler af dyr er aldrig rart, og derfor kan det give god mening, hvis man sombilist den kommende tid er ekstra opmærksom og sænker farten i skovområder og i skumringstiden, hvor dyrene er særligt aktive. Og hvis uheldet er ude, skal man undgå at undvige og i stedet bremse hårdt ned og holde fast i rattet.
Ifølge Naturstyrelsen sker de fleste påkørsler af vildt i morgen- og aftentimerne, hvor vildtet er mest aktivt, ligesom det udover i forårsmånederne igen i årets sidste måneder er højsæson for påkørsler.
Tre gode råd i forhold til dyrepåkørsler:
1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så her er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjorte ofte er mindre påpasselige her.
2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter vejservice for at få hjælp.
3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i februar og marts 2023.
Har du nogensinde påkørt eller været tæt på at påkøre et dyr? |
|
Ja, jeg har påkørt et vildt dyr (en hjort, dådyr eller lignende) |
21% |
Ja, jeg har påkørt et tamt dyr (en kat, hund eller lignende) |
11% |
Nej, men jeg har været tæt på at påkøre et vildt dyr |
18% |
Nej, men jeg har været tæt på at påkøre et tamt dyr |
4% |
Nej |
51% |
Ved ikke |
1% |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Mange danskere bekymrede for el-ladcykler8.5.2025 07:36:00 CEST | Pressemeddelelse
El-ladcykler fylder stadig mere på cykelstierne herhjemme, men selvom de generelt set bliver opfattet positivt, så er mange danskere bekymrede for, at der ofte bliver kørt hasarderet på dem, og at de er til fare for trafiksikkerheden. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
Til fare for medtrafikanter: Så mange biler kører rundt med glasskader i forruden6.5.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver femte danske bilist har indenfor de seneste to år kørt rundt med en glasskade i bilen i længere end en uge. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige.
Flere vil rejse i Europa: Global usikkerhed påvirker danskernes ferieplaner1.5.2025 07:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Global usikkerhed er blevet en del af danskernes hverdag, og det får en betydning, når ferieglade danskere om kort tid rejser ud i verden på sommerferie. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring viser, at hver anden dansker ændrer rejsemønster på grund af den geopolitiske situation.
Skjulte farer i din hudpleje: Så mange danskere undlader at tjekke ingredienslisten23.4.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Hudirritation, allergiske reaktioner og hormonforstyrrelser. Det er nogle af de risici, du løber, hvis du ikke tjekker ingredienslisten på dine hudplejeprodukter. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser at 4 ud af 10 ikke undersøger indholdet af deres hudplejeprodukter inden brug.
Det flyder med skrald i vejkanten: Fire ud af ti danskere har set bilister smide affald ud af vinduet17.4.2025 07:39:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ender tonsvis af affald i vejkanten, fordi bilister ikke gider bruge en skraldespand. Problemet er så omfattende, at fire ud af ti danskere det sidste år har oplevet bilister, der smider skrald ud af bilvinduet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum