Danmarks Naturfredningsforening

10.000 danskere slipper haven fri

Del

Stadig flere haveejere vælger at give vores pressede natur en hjælpende hånd. Mere end 10.000 private haver er nu tilmeldt projektet ’Slip haven fri’, hvor målet er at gøre haverne mere naturvenlige til gavn for sommerfugle, vilde bier, fugle og mange andre arter.

Vi står midt i en global biodiversitetskrise, og Danmark er et af de mest naturfattige lande i Europa. Over 1.800 arter er truet i den danske natur, og mange dyr mangler steder at leve og finde føde. For eksempel er hver tredje af de danske arter af dagsommerfugle truede eller allerede uddøde.

Heldigvis er der stadig flere danskere, som hjælper naturen ved at gøre dele af deres have mere vild og naturvenlig.

Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 opfordrer haveejere til at give mere plads til naturen med projektet ’Slip haven fri’, og projektet har nu rundet 10.000 private haver.

– Der er en akut mangel på plads til naturen i Danmark, så det er fantastisk, at stadig flere danskere vælger at bruge en del af deres have til at hjælpe naturen. Det gør en stor forskel, hvis man dropper en lille del af den klassiske trimmede græsplæne til fordel for naturvenlige planter og andre elementer, som får haven til at summe af mere liv. Hver kvadratmeter tæller, hvis vi skal komme sommerfuglene og de andre trængte dyr til undsætning, siger Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Se, hvor mange haver der er tilmeldt i de enkelte kommuner.

Stor efterspørgsel på naturvenlige planter
Man kan hjælpe naturen i sin have på mange måder. For det første skal man lade være med at bruge gift, og så kan man for eksempel plante flere forskellige slags naturvenlige blomster, buske og træer, der blomstrer på forskellige tidspunkter og giver både pollen og nektar. Jo flere forskellige slags planter, jo flere forskellige slags sommerfugle, bier og andre dyr vil kunne finde levesteder og føde i haven.

I REMA 1000 oplever man tydeligt en stigende efterspørgsel på naturvenlige planter.

– I år har vi flere naturvenlige planter, buske og træer til salg i vores butikker end nogensinde før. Vi vil gerne gøre det så let som muligt for haveejerne at vælge de mest naturvenlige planter til deres have. Og vi håber, at vi på den måde kan være med til at løfte biodiversiteten i de danske haver, siger Steffen Marx, der er kategorichef i REMA 1000.

Det er gratis at tilmelde sig ’Slip haven fri’, og tilmeldte haveejere vil løbende modtage gode råd og vejledning til, hvordan man kan gøre sin have mere vild og naturvenlig.

__________________

FAKTA: 'Slip haven fri'

 • ’Slip haven fri’ er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000.
 • Målet er at hjælpe flere haveejere med at gøre haverne mere vilde og naturvenlige.
 • Det er gratis at tilmelde sin have, og det kræver blot, at man holder haven giftfri, og at man vil gøre haven mere naturvenlig på mindst 20 procent af havens areal.
 • På hjemmesiden www.sliphavenfri.dk kan man løbende følge med i antallet af tilmeldte haver i landets kommuner.

Top 10: Kommuner med flest tilmeldte haver

 1. Aarhus – 509 haver
 2. Gribskov – 468 haver
 3. København – 406 haver
 4. Odense – 332 haver
 5. Aalborg – 326 haver
 6. Odsherred – 295 haver
 7. Vordingborg – 220 haver
 8. Esbjerg – 214 haver
 9. Halsnæs – 200 haver
 10. Svendborg – 194 haver

Se hele oversigten på www.sliphavenfri.dk

FAKTA: Biodiversitetskrisen i Danmark

 • 1.844 arter af dyr, planter og svampe er truet i den danske natur. Det betyder, at der høj risiko for, at de vil forsvinde på kort eller længere sigt.
 • 389 arter er allerede forsvundet fra den danske natur.
 • 35% af de danske arter af dagsommerfugle er truede eller allerede uddøde.
 • 31% af de danske arter af bier er truede eller allerede uddøde.
 • 47% af de danske arter af ynglefugle er truede eller allerede uddøde.

Kilde: Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet

Kontakter

Mikkel Faartoft
Presse, Danmarks Naturfredningsforening
26 79 59 83 | mikkel@dn.dk

Billeder

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Naturvenner sætter Øresunds fremtid til debat på Christiansborg19.4.2022 14:33:39 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har vedtaget, at Øresund skal udlægges som marin naturnationalpark for at redde det pressede havmiljø. Samtidig har man netop taget første spadestik til det historisk store anlægsprojekt, Lynetteholm, i selvsamme område. Det skaber spørgsmålstegn hos en lang række lokalafdelinger hos Danmarks Naturfredningsforening, som derfor sætter politikere, eksperter og organisationer stævne til konference om Fremtidens Øresund på Christiansborg.