10.000 danskere slipper haven fri

Vi står midt i en global biodiversitetskrise, og Danmark er et af de mest naturfattige lande i Europa. Over 1.800 arter er truet i den danske natur, og mange dyr mangler steder at leve og finde føde. For eksempel er hver tredje af de danske arter af dagsommerfugle truede eller allerede uddøde.
Heldigvis er der stadig flere danskere, som hjælper naturen ved at gøre dele af deres have mere vild og naturvenlig.
Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 opfordrer haveejere til at give mere plads til naturen med projektet ’Slip haven fri’, og projektet har nu rundet 10.000 private haver.
– Der er en akut mangel på plads til naturen i Danmark, så det er fantastisk, at stadig flere danskere vælger at bruge en del af deres have til at hjælpe naturen. Det gør en stor forskel, hvis man dropper en lille del af den klassiske trimmede græsplæne til fordel for naturvenlige planter og andre elementer, som får haven til at summe af mere liv. Hver kvadratmeter tæller, hvis vi skal komme sommerfuglene og de andre trængte dyr til undsætning, siger Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
Se, hvor mange haver der er tilmeldt i de enkelte kommuner.
Stor efterspørgsel på naturvenlige planter
Man kan hjælpe naturen i sin have på mange måder. For det første skal man lade være med at bruge gift, og så kan man for eksempel plante flere forskellige slags naturvenlige blomster, buske og træer, der blomstrer på forskellige tidspunkter og giver både pollen og nektar. Jo flere forskellige slags planter, jo flere forskellige slags sommerfugle, bier og andre dyr vil kunne finde levesteder og føde i haven.
I REMA 1000 oplever man tydeligt en stigende efterspørgsel på naturvenlige planter.
– I år har vi flere naturvenlige planter, buske og træer til salg i vores butikker end nogensinde før. Vi vil gerne gøre det så let som muligt for haveejerne at vælge de mest naturvenlige planter til deres have. Og vi håber, at vi på den måde kan være med til at løfte biodiversiteten i de danske haver, siger Steffen Marx, der er kategorichef i REMA 1000.
Det er gratis at tilmelde sig ’Slip haven fri’, og tilmeldte haveejere vil løbende modtage gode råd og vejledning til, hvordan man kan gøre sin have mere vild og naturvenlig.
__________________
FAKTA: 'Slip haven fri'
- ’Slip haven fri’ er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000.
- Målet er at hjælpe flere haveejere med at gøre haverne mere vilde og naturvenlige.
- Det er gratis at tilmelde sin have, og det kræver blot, at man holder haven giftfri, og at man vil gøre haven mere naturvenlig på mindst 20 procent af havens areal.
- På hjemmesiden www.sliphavenfri.dk kan man løbende følge med i antallet af tilmeldte haver i landets kommuner.
Top 10: Kommuner med flest tilmeldte haver
- Aarhus – 509 haver
- Gribskov – 468 haver
- København – 406 haver
- Odense – 332 haver
- Aalborg – 326 haver
- Odsherred – 295 haver
- Vordingborg – 220 haver
- Esbjerg – 214 haver
- Halsnæs – 200 haver
- Svendborg – 194 haver
Se hele oversigten på www.sliphavenfri.dk.
FAKTA: Biodiversitetskrisen i Danmark
- 1.844 arter af dyr, planter og svampe er truet i den danske natur. Det betyder, at der høj risiko for, at de vil forsvinde på kort eller længere sigt.
- 389 arter er allerede forsvundet fra den danske natur.
- 35% af de danske arter af dagsommerfugle er truede eller allerede uddøde.
- 31% af de danske arter af bier er truede eller allerede uddøde.
- 47% af de danske arter af ynglefugle er truede eller allerede uddøde.
Kontakter
Mikkel Faartoft
Presse, Danmarks Naturfredningsforening
26 79 59 83 | mikkel@dn.dk
Billeder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum