Visit Norway

10 toiletter i Norge som er en omvej værd

Del

Norge kan prale med mange ting: sneklædte fjelde, fjorde, gletsjere og nordlys – men toiletter? Jo, her er ti steder, hvor besøgende bør gøre holdt, selv om de godt kan holde sig. Langs med Norges 18 nationale turistveje findes udflugtsmål og seværdigheder som ofte omtales i internationale medier. Det gælder ikke mindst de offentlige toiletter, som er blevet designet til at kunne indgå i et harmonisk samspil med den omkringliggende natur. Her er ti stop, som nok er et toiletbesøg værd.

Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.
Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.

1. Ureddplassen, Helgelandskysten
Størstedelen af de udenlandske aviser har kaldt det for verdens smukkeste toilet. Ureddplassen er også et mindesmærke for den norske ubåd Uredd som stødte på en tysk mine i Fugløyfjorden og sank på en mission ved den norske kyst i 1943. Arkitekterne Haugen/Zohar har bygget enkle, minimalistiske bænke ved siden af den ikoniske bygning, som vender mod fjeldene i Gildeskål kommune. Når vejret er godt kan du se helt til Lofoten.
Arkitekt: Haugen/Zohar arkitekter

2. Eggum, Lofoten
Bygningen, som mere ligner et amfiteater end et toilet, finder du i fiskerbyen Eggum i Lofoten. Der er intet tilfældigt ved toilettets usædvanlige form og udseende: bygningen er skabt af materialer fra et nedlagt stenbrud. Og det gode genbrug går igen i facaden på den ultramoderne toiletbygning, som er fremstillet af drivtømmer fundet langs kysten efter stormvejr.
Arkitekt: Snøhetta

3. Allmannajuvet, Ryfylke
Zinkminerne i Allmannajuvet var i brug fra 1881-1899 og er i vore dage museum. Den verdensberømte schweiziske arkitekt Peter Zumthor har givet mineanlægget nyt liv med toiletter, som minder om områdets historie. Bygningen har et korrugeret zinktag og fungerer som et mindesmærke for områdets fortid.
Arkitekt: Peter Zumthor

4. Bukkekjerka, Andøya
Fra nogle vinkler ville man faktisk slet ikke kunne se, at der ligger toiletter her, hvis det ikke var for skiltene. Det skyldes spejlvæggene, hvor de omkringliggende rå og stejle klipper reflekteres. De brede betonplader på forsiden af bygningen er inspireret af den barske natur. På ydersiden skjuler spejlene bygningen, mens de fra indersiden giver panoramaudsigt over kysten. Arkitekterne MORFEUS stod over for mange udfordringer, da de skabte projektet. De ofte stormomsuste omgivelser gjorde det sammen med stedets afsides beliggenhed ekstra svært.
Arkitekt: Morfeus arkitekter

5. Selvika, Havøysund
Reiulf Ramstad Arkitekter havde et meget klart mål i tankerne, da de udformede deres toilet-projekt nær Selvika-stranden i det naturskønne Havøysund. Stien, som fører ned til toiletterne, snor sig på en usædvanlig måde i flere bugtende hårnålesving. Tanken er, at den besøgende skal få mulighed for at se landskabet i alle retninger og nyde alt det, som findes rundt omkring stranden. Ideen er velbegrundet – det findes meget at se i området – fra neolitiske bosættelser til samisk kultur og lokal kulturarv.
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter

6. Stegastein, Aurlandsfjeldet
Det er blevet kaldt for “verdens smukkeste toilet” med en uovertruffen udsigt. Fra selve toiletbygningen har man samme storslåede udsigt, for skaberen Todd Saunders har sørget for at give de tissetrængende en panoramaudsigt 650 meter ned over Aurlandsfjorden – uden at nogen kan se ind. 
Arkitekt: Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen

7. Gulddasset, Senja
De fleste kommer til Senja på grund af den dramatiske natur, men dette toilet er blevet et udflugtsmål i sig selv – eftersom det er lavet af guld. Prisen på bygningen var 3,75 millioner kroner, hvilket helt klart fik nogle til at hæve øjenbrynene. 
Arkitekt: Tupelo Arkitekter

8. Skjervsfossen, Hardanger
Da man i 2011 havde bygget en ny tunnel for at lede den tunge trafik væk fra vandfaldet, ville man undersøge stedets potentiale som turistattraktion. Det krævede en toiletbygning, som kunne spille sammen med det smukke vandfald på 135 meter. Arkitekterne fra Fortunen designede en kantet, retlinjet bygning med et vindue fra gulv til loft. Bygningen er beklædt med sten som er fundet i området. Toilettet vandt senere en World Architecture News Small Spaces Award 2016.
Arkitekt: Fortunen - Nils Johan Mannsåker

9. Ostasteidn, Ryfylke
Denne usædvanlige bygning designet af KAP Arkitekter står ved Sandsfjorden i Ryfylke. Den virker måske nok nøgen lige nu, men bygningen er bemalet med en mosblanding, som vil få mosser til at vokse frem og dække de mange flader. Den levende grønne jakke vil få bygningen til efterhånden at smelte sammen med omgivelserne. Der er også taget skridt til at erstatte den nuværende bare jord med en lund af fyrretræer, så om blot få år vil området fremstå helt naturligt og uigenkendeligt. 
Arkitekt: KAP arkitekter

10. Akkarvikodden, Lofoten
Dette toilet med de dramatiske vinkler ved Akkarvikodden i Lofoten er designet af Manthey Kula og er udformet med henblik på at efterligne de takkede fjelde i horisonten. Bygningen stod færdig i 2009. Den har ingen vinduer i væggene, men i stedet et stort glastag, som får lyset til at strømme ind oppefra.
Arkitekt: Manthey Kula

Yderligere information og billeder:

Kontakter

Billeder

Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.
Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.
Download

Links

Information om Visit Norway

Visit Norway
Visit Norway
Dampfærgevej 10, 4. sal
2100 København Ø

http://www.visitnorway.com

Visit Norways fremste opgave er at promovere Norge som ferieland hele året.

Følg pressemeddelelser fra Visit Norway

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Visit Norway

Stor dansk interesse for at overnatte ude i Norges natur25.2.2020 13:00:00 CETPressemeddelelse

I Norge er det muligt at benytte en række unikke overnatningssteder lige fra hytter i trætoppene over igloer af glas til ishoteller og glamping-telte. Titusindvis af danskere drager hvert år til Norge for at opleve landets vidunderlige natur. Langt de fleste bor i hytter eller hoteller undervejs, men i de senere år er der skudt en række nye overnatningstilbud frem i Norge, hvor man også bor helt ude i den vilde natur.

1000 børn hjælper med at flytte 7000 bøger til Oslos nye hovedbibliotek15.1.2020 14:00:00 CETPressemeddelelse

2020 bliver et meget spændende år for Norges hovedstad med adskillige indvielser og begivenheder i både Oslo og omegn. Torsdag 16. januar vil 1000 elever fra femte klasse ved fire Oslo-skoler vandre ned ad Oslos hovedstrøg, Karl Johans Gate, for at flytte 7000 bøger fra det gamle hovedbibliotek Deichman ved Hammersborg til det nye bibliotek, som åbner den 28. marts i Bjørvika og bliver nabo til Oslos Operahus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum