Dansk Retursystem

10 mia. gode grunde til det danske pantsystem

Del

I disse dage runder Dansk Retursystem 10 mia. Så mange tomme flasker og dåser har danskerne sendt til genanvendelse siden det nuværende pantsystem så dagens lys i 2002. Historien om Dansk Retursystem er historien om et af verdens mest effektive pantsystemer. Og det er historien om, hvordan cirkulær økonomi blev en integreret del af danskernes hverdag.

Dansk Retursystem blev stiftet i forbindelse med, at der i 2002 blev frit emballagevalg til sodavand og øl. Mængden af engangsemballage er steget voldsomt siden, men andelen af genanvendte flasker og dåser er steget endnu mere. Faktisk er returprocenten steget fra 83 procent i 2003 (det første hele år efter indførelsen af systemet) til 90 procent. I 2003 sendte danskerne 41.255.349 tomme dåser og flasker til genanvendelse. Sidste år var tallet 1.2 milliarder – et tal, der forventes at stige i år. Og netop i disse dage bliver pantflaske eller dåser nummer 10 milliarder smidt ind i en flaskeautomat eller afleveret på en pantstation.  Det svarer til, at de kan nå mere end fire gange op til månen.

”De 10 mia. er et tal, som der er al mulig grund til at fejre. For det viser, at danskerne har taget systemet til sig. Faktisk sender danskerne 9 ud af 10 tomme dåser og flasker retur, og det har gjort det danske pantsystem er et af verdens mest effektive og velfungerende,” fortæller administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.

Hver gang en dåse eller flaske bliver genanvendt sparer det kloden for råstoffer og CO2. Klimabesparelsen ved at genanvende 10 mia. tomme dåser og flasker lander på ca. 1 mio. tons CO2. Det er noget, der gør en forskel.

Det danske pantsystem er beviset på, at klimavenlig adfærd og cirkulær økonomi er størrelser, der sagtens kan integreres i vores fælles hverdag. For vi bidrager alle sammen positivt, hver gang vi afleverer vores tomme flasker og dåser i flaskeautomaten eller på pantstationen,” siger Lars Krejberg Petersen.

Sat på verdenskortet
Driften af det danske pantsystem har ligeledes vakt interesse fra udlandet de seneste år, hvor repræsentanter fra Japan, Thailand, Burkina Faso, Bulgarien, Cypern, Storbritannien, Belgien, Holland og Skotland har besøgt Dansk Retursystem. Og det er Lars Krejberg Petersen stolt af: 

”Hvis vi kan bruge vores erfaringer til at øge mængden af genanvendte emballager i verden, så kan de 10 mia. tomme flasker og dåser, vi fejrer i disse dage, jo blive til meget, meget mere,” afslutter han.

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview fås hos kommunikationsdirektør Hanne Luke på tlf. 20 14 05 18 eller hlu@danskretursystem.dk

Billeder

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Baldersbuen 1
2640 Hedehusene

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystems kantine bliver svanemærket som en af de første i Danmark31.1.2019 16:31:19Pressemeddelelse

Fra i dag har Dansk Retursystems medarbejdere på Sjælland dokumentation for, at de ikke bare arbejder for et bedre miljø. De spiser også frokost i Danmarks kun femte svanemærkede kantine. For Heine Skriver, som er køkkenchef i Dansk Retursystems kantine i Hedehusene, var det oplagt at få det nordiske miljømærke. Men selvom processen lå lige til højrebenet, var der alligevel udfordringer undervejs.

Besøg: Indonesien har kig på det danske pantsystem7.12.2018 10:23:58Pressemeddelelse

En delegation fra Indonesien med deltagere fra både det indonesiske miljøministerium og private organisationer blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene for at lære om det danske pantsystem. Vivien Radnawati, som er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, fortæller, at noget af det, der gør størst indtryk er, hvordan vi skaber incitament og viden om genanvendelse i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum