Aabenraa Kommune

10 fortællinger om Genforeningen: Fodspor i Genforeningsparkens fliser

Del

Der er travlhed på pladsen foran Folkehjem i forbindelse med anlægget af Genforeningsparken, hvor der også bliver arbejdet intenst med at få lavet fodspor i fliserne som en del af fortællingen.

Bakker skyder op, og fliser bliver lagt, imens gravemaskinerne æder sig igennem de sidste asfaltrester af den gamle parkeringsplads foran Folkehjem. Mere ubemærket er de hundredvis af fodspor, der er fræset ned i fliserne som symbol på de 3000 mennesker, der lyttede til H. P. Hanssens tale fra Folkehjems balkon 17. november 1918. Talen var startskuddet til folkeafstemningen 10. februar 1920, der resulterede i Genforeningen af Sønderjylland med Danmark.

I Orla Jensens stenhuggeri på Vestvejen i Aabenraa er 10 helt særlige sæt fodspor ved at tage form i 100-året for Genforeningen. Herrefødder, soldaterstøvler, damesko og børnesko imellem hinanden. Hvert sæt får indhugget navnet på en sønderjyde, der var blandt tilskuerne; hver med en direkte forbindelse til Sønderjylland.

- Vi har været igennem en lang indsamlingsproces, før vi udvalgte netop disse 10, siger koordinator for Genforeningen 2020 i Aabenraa, Asger Freud-Blomquist.

Aabenraa Kommune har i samarbejde med Museum Sønderjylland udvalgt personerne ud af en pulje på mere end 36.

- Der har været overvældende mange henvendelser om slægtninge, forældre og bedsteforældre, der stod på pladsen 17. november, siger koordinatoren, der i udvælgelsen blandt andet har lagt væk på, at der både optræder mænd, kvinder og børn.

En del af personerne er således kvinder, hvis mænd var udsendt i 1. verdenskrig, samt deserterede unge mænd og soldater på orlov, der deltog ulovligt i mødet.

De ti særlige fodspor og de resterende 3000 kan ses i Genforeningsparken til Aabenraa Genforeningsdag 30. maj 2020.

Kontakter

Aabenraa Kommunes eventkoordinator for Genforeningen 2020, Asger Freud-Blomquist, tlf.: 21 62 17 94; e-mail asmf@aabenraa.dk

Kommunikationskonsulent Aabenraa Kommune, Kasper Stoof, tlf.: 73 76 72 90; e-mail: ksje@aabenraa.dk

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

BETINGELSER FOR BRUG AF BILLEDMATERIALE:

  • Rettigheden til anvendelse af medfølgende billedmateriale er udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende nyhed og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.
  • Anvendelse skal altid ske med angivelse af hele den oplyste billedbyline.

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum