1 ud af 5 skærer ned på kødforbruget for klimaets skyld
Klimabevidstheden er rykket ind i de danske husholdninger. Mere end hver femte dansker forventer at spise mindre kød fremover, end de gør i dag. Det viser en ny befolkningsundersøgelse blandt 2.000 danskere, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.
»Det er et positivt tegn, at danskerne tager klimakampen helt ind i køkkenet og er parate til at ændre mange årtiers indgroede vaner, når det kommer til kødspisning. Vi skal alle bidrage, for klimakrisen skal bekæmpes politisk men også hjemme i de danske husholdninger, hvor vi skal se vores eget forbrugsmønster efter i sømmene. De sidste par års fokus på vores spisevaners klimabelastning, har heldigvis sat en adfærdsændring i gang hos forbrugerne og samtidig øget industriens og detailhandlens interesse i vegetariske produkter,« siger Michael Søgaard Jørgensen, der er talsmand på området for cirkulær økonomi hos Ingeniørforeningen, IDA.
Undersøgelsen viser også, at det især er de unge, der er klar på at sætte bøfferne kniven for struben. For knap hver 3. af de adspurgte under 30 år har svaret, at de vil spise mindre kød i fremtiden, mens det kun er knap hver 7. i aldersgruppen 40-49, der er villige til at ofre kødet for klimaets skyld.
Samtidig viser beregninger på baggrund af data fra eurostat, at danskerne ligger i den absolutte top på forbrug af kalve- og oksekød. Forbruget på 23,9 kg pr. dansker i 2019 har ikke ændret sig siden 2000. Dermed adskiller den danske udvikling i forbrug af kalve- og oksekød sig Sydeuropa, hvor der har været markante fald siden 2000, men også fra fx Sverige, Finland og Storbritannien, som har haft fald på 5-10 procent i forbruget.
»Mange forbrugere har måske svært ved at gennemskue, hvilke fødevarer, der belaster klimaet mest, samt hvilke forhold ved varerne, der har størst betydning for klimaaftrykket. Det kan for eksempel være hvilke rolle transporten spiller sammenlignet med klimabelastningen fra fødevarens produktion. Der er derfor behov for langt mere forbrugeroplysning, og klima- og miljøpåvirkninger bør være synlige på fødevarernes emballage. Dertil kommer, at en omlægning af skatter og afgifter også kan bidrage til at fremme ændringer hos både forbrugere og virksomheder,« siger Michael Søgaard Jørgensen.
https://ida.dk/om-ida/1-ud-af-5-skaerer-ned-paa-koedforbruget-for-klimaets-skyld
Kontakter
Tina Splidsboel, presserådgiver - tlf. 60 666 700 - e-mail: tsp@ida.dk
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Flere unge søger de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser5.7.2024 17:21:42 CEST | Pressemeddelelse
Interessen for at læse til blandt andet ingeniør stiger markant i år
Danskerne frygter cyberangreb mod samfundskritiske it-systemer2.7.2024 07:18:00 CEST | Pressemeddelelse
Det ændrede sikkerhedsbillede i Europa får et stort flertal til at frygte for angreb mod den digitale infrastruktur
Permanent forskningsfradrag sikrer væksten20.6.2024 10:10:02 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag om et fast fradrag til forskning og udvikling rammer plet
Stramme målsætninger truer kandidatreformen19.6.2024 12:08:03 CEST | Pressemeddelelse
Stramme økonomiske bindinger gør det for svært for universiteterne at indfri politikernes ambitioner
Nye landvindinger i kvanteteknologi udløser pris13.6.2024 12:09:17 CEST | Pressemeddelelse
Årets Elektropris går til DTU-lektor Tobias Gehring, som har gjort store landvindinger inden for kvanteteknologi og sikker kommunikation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum