1 ud af 5 skærer ned på kødforbruget for klimaets skyld
Der bliver længere mellem hakkebøfferne i de danske hjem, hvor hver femte dansker planlægger at skære ned på kødforbruget, og de fleste gør det af hensyn til klimaet. Og det er især de unge, der slagter bøffen ved middagsbordet. Det viser en befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klimabevidstheden er rykket ind i de danske husholdninger. Mere end hver femte dansker forventer at spise mindre kød fremover, end de gør i dag. Det viser en ny befolkningsundersøgelse blandt 2.000 danskere, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.
»Det er et positivt tegn, at danskerne tager klimakampen helt ind i køkkenet og er parate til at ændre mange årtiers indgroede vaner, når det kommer til kødspisning. Vi skal alle bidrage, for klimakrisen skal bekæmpes politisk men også hjemme i de danske husholdninger, hvor vi skal se vores eget forbrugsmønster efter i sømmene. De sidste par års fokus på vores spisevaners klimabelastning, har heldigvis sat en adfærdsændring i gang hos forbrugerne og samtidig øget industriens og detailhandlens interesse i vegetariske produkter,« siger Michael Søgaard Jørgensen, der er talsmand på området for cirkulær økonomi hos Ingeniørforeningen, IDA.
Undersøgelsen viser også, at det især er de unge, der er klar på at sætte bøfferne kniven for struben. For knap hver 3. af de adspurgte under 30 år har svaret, at de vil spise mindre kød i fremtiden, mens det kun er knap hver 7. i aldersgruppen 40-49, der er villige til at ofre kødet for klimaets skyld.
Samtidig viser beregninger på baggrund af data fra eurostat, at danskerne ligger i den absolutte top på forbrug af kalve- og oksekød. Forbruget på 23,9 kg pr. dansker i 2019 har ikke ændret sig siden 2000. Dermed adskiller den danske udvikling i forbrug af kalve- og oksekød sig Sydeuropa, hvor der har været markante fald siden 2000, men også fra fx Sverige, Finland og Storbritannien, som har haft fald på 5-10 procent i forbruget.
»Mange forbrugere har måske svært ved at gennemskue, hvilke fødevarer, der belaster klimaet mest, samt hvilke forhold ved varerne, der har størst betydning for klimaaftrykket. Det kan for eksempel være hvilke rolle transporten spiller sammenlignet med klimabelastningen fra fødevarens produktion. Der er derfor behov for langt mere forbrugeroplysning, og klima- og miljøpåvirkninger bør være synlige på fødevarernes emballage. Dertil kommer, at en omlægning af skatter og afgifter også kan bidrage til at fremme ændringer hos både forbrugere og virksomheder,« siger Michael Søgaard Jørgensen.
https://ida.dk/om-ida/1-ud-af-5-skaerer-ned-paa-koedforbruget-for-klimaets-skyld
Kontakter
Tina Splidsboel, presserådgiver - tlf. 60 666 700 - e-mail: tsp@ida.dk
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Eksperter: Sådan får vi borgernær digitalisering26.1.2023 07:47:57 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for nye initiativer, hvis digitaliseringen af velfærdssamfundet skal komme alle borgere til gode. 35 forskere og eksperter fremlægger konkrete forslag til en mere borgernær digitalisering.
Headhunterne sværmer om ingeniørerne2.1.2023 09:14:37 CET | Pressemeddelelse
IDA’s medlemmer er i høj kurs. I det forgangne år er syv ud af ti privatansatte medlemmer blevet kontaktet af en headhunter eller anden virksomhed for at få dem til at skifte job.
Ny guide skal styrke medarbejderes involvering i grøn omstilling på arbejdspladsen15.12.2022 11:11:26 CET | Pressemeddelelse
Klimaalliancen ”Broen til fremtiden” har netop lanceret en guide, som skal bidrage til at omsætte medarbejderes ideer til konkret handling, når det gælder grønne tiltag i virksomheden.
SVM-regeringen peger i den rigtige retning14.12.2022 14:04:51 CET | Pressemeddelelse
Grundlaget for den kommende regering sætter retning for, hvordan Danmark kommer ud af krisen og ruster sig til fremtiden, mener Ingeniørforeningen, IDA
Inflationen rammer ingeniørernes lønudvikling hårdt8.12.2022 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Den historisk høje inflation punkterer reallønsudviklingen for IDA's medlemmer. Trods en gennemsnitlig nominel lønstigning på 5,1 pct. for IDA's privatansatte medlemmer, har inflationen i samme periode ligget på 10 pct.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum