Danmarks Statistik

0,5 pct. af boligejerne har en gæld på mere end fire årsindkomster

Del

Fra 1. januar 2018 træder nye retningslinjer for nye boliglån i kraft. Andelen af boligejerne i 2015 med en gæld på mere end 400 pct. af deres årsindkomst var størst blandt enlige og i en række vestjyske kommuner.

6.000 husstande, der ejede en bolig, havde i 2015 en gæld, der oversteg 400 pct. af deres indkomst før skat. Det svarer til 0,46 pct. af de 1,3 mio. boligejere i Danmark.

Andelen med stor gæld var størst blandt enlige mellem 30 og 59 år, mens andelen blandt familier med to voksne generelt lå lavere end blandt enlige.

Se artiklen med figurer på Danmarks Statistiks hjemmeside.

De nye retningslinjer gælder for nye boliglån og træder i kraft 1. januar 2018. Denne artikel ser på samtlige boligejere – uanset hvornår de har købt deres bolig, og hvordan den er finansieret. Gælden er her opgjort som summen af al gæld fratrukket finansielle aktiver, fx indeståender i banken. Ud fra denne definition er andelen af samtlige boligejere med en gæld på mere end fire årsindkomster 0,46 pct.

Andel størst i Vestjylland
Andelen af boligejere, der har gæld på 400 pct. af deres årlige indkomst, er størst i kommunerne i Vestjylland. I Tønder Kommune havde 1,24 pct. af boligejerne en gæld, der var højere end 400 pct. af årsindkomsten i 2015, hvilket var den største andel i kommunerne. Derefter fulgte Morsø, Vesthimmerlands, Lemvig, Varde og Vejen Kommuner. I Gentofte, som var den kommune på Sjælland med højest andel boligejere med stor gæld i forhold til indkomst i 2015, havde 0,61 pct. af boligejerne en gæld, der oversteg årsindkomsten gange fire.

I Region Hovedstaden var andelen med høj gæld i forhold til indkomst i 2015 over 0,5 pct. i Bornholm (0,63 pct.) Gentofte og Københavns (0,53 pct.) Kommuner. Herefter fulgte kommunerne Hørsholm, Rudersdal og Frederiksberg. Andelen var under 0,2 pct. i 11 kommuner i Region Hovedstaden og lavest i Albertslund, Høje-Taastrup og Vallensbæk.

Blandt de største provinsbyer var andelen af boligejere med stor gæld lavest i Odense med 0,23 pct. i 2015. I Aarhus var andelen 0,27 pct., i Aalborg var den 0,37 pct., mens Esbjerg lå på 0,43 pct.

Gæld og indkomst
I denne artikel er gæld beregnet som gæld fratrukket finansielle aktiver, som er de værdier, man umiddelbart kan indfri gælden med. Det er fx penge i banken, mens værdien i boligen ikke indgår som et aktiv.

Indkomsten er defineret som personindkomst i alt ekskl. beregnet lejeværdi af egen bolig og før fradrag af renteudgifter.

Kontakt
Chefkonsulent Laust Hvas Mortensen,  39 17 32 18, lhm@dst.dk

Nøgleord

Kontakter

Chefkonsulent Laust Hvas Mortensen, 39 17 32 18, lhm@dst.dk

Billeder

Links

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum