Patientforening vil bekæmpe stress med ny viden

Del

Danskere, berørt af stress, kan få hjælp i erfaren patientforening. Den tidligere Angstforeningen vil med en navneforandring til Angst & StressForeningen tydeliggøre, at man arbejder for at forebygge, vejlede og støtte, både når det gælder angst og stress. Nu vil foreningen bringe ny viden i spil.

Carsten Juul, Formand for Angst & StressForeningen
Carsten Juul, Formand for Angst & StressForeningen

”Angst og stress har mange fysiske og psykiske lighedspunkter og har udgangspunkt i samme mekanisme. En angstlidelse er en belastning, som kan medføre stress. Omvendt kan stress udvikle sig til angst afhængigt af, hvordan du tolker de fysiske symptomer og hvor meget, du bekymrer dig om dem og om din situation generelt”, udtaler formand, cand.psych. aut., Carsten Juul.

Genetisk sårbarhed, opvækstvilkår, lavt selvværd, sociale omstændigheder, livsudfordringer, traumatiske hændelser eller stræben efter perfektionisme øger vores risiko for at udvikle stress. Det er dog langt fra alle mennesker, berørt af disse eller andre potentielt udløsende faktorer, der udvikler stress. Eksempelvis kan en medarbejder, der står med en enkelt arbejdsopgave, sagtens udvikle stress, mens en medarbejder med ti lignende opgaver ikke udvikler stress.

Stress opstår ifølge nyere forskning ganske enkelt, når vi dvæler længe ved negative tanker. En negativ automatisk tanke, uanset hvor mange vi har af dem, er en kortvarig hændelse, som udløser en kortvarig følelse. Begge dele er flygtige og forsvinder af sig selv, uden at vi gør noget ved dem, og uden at vi bliver syge af dem. Psyken er nemlig i stand til at hele sig selv på samme måde som et fysisk sår, hvis vi undlader hele tiden at pille i det og kradse hul.

Når vi udvikler stress - eller angst og depression - er det fordi vi bider på krogen og ”piller i såret”. Vi dvæler ved de negative tanker. Vi lytter til dem, tror på dem, diskuterer med dem, analyserer dem og vikler os ind i flere og flere bekymringer.

”Vi skal altså lære at lade negative tanker passe sig selv og passere forbi. Det skal dog ikke forveksles med, at vi skal lukke øjnene for vores problemer. Vi er selvfølgelig nødt til at planlægge, hvordan vi skal tage os af et sygt familiemedlem, søge et nyt job, hvis vi er blevet fyret osv. Men det er vigtigt at arbejde med konstruktiv problemløsning i afgrænsede tidsrum, så vi ikke beskæftiger os med de negative tanker og bekymringer 24-7”, udtaler Carsten Juul. 

Det er prisværdigt, at mange gode kræfter i samfundet arbejder på at reducere stressudløsende faktorer på bl.a. uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, hvor det kan være svært at følge med i det stadigt stigende tempo, men baseret på ny viden er det ikke nok til at løse problemet.

”Det er urealistisk, at man kan fjerne alle stressudløsende faktorer, og derfor er det nødvendigt at hjælpe den enkelte til at møde livets udfordringer på en hensigtsmæssig måde”, siger Carsten Juul.

Vi er overbeviste om, at vi gennem oplysning vil kunne forebygge rigtig mange tilfælde af stress og samtidig yde god støtte og rådgivning til dem, som allerede er berørt”, udtaler daglig leder Marie Särs Andersen.

Kontakter

Om Angst & StressForeningen:

Den nuværende Angst & StressForeningen blev stiftet under navnet Angstforeningen af en gruppe patienter i 2001. Formålet er at varetage målgruppens interesser, forebygge angst og stress gennem oplysning samt tilbyde rådgivning og støtte både til de berørte og til deres pårørende. Foreningen tilbyder bl.a. telefonrådgivning og selvhjælpsgrupper. Se mere på www.angststress.dk

Følg pressemeddelelser fra Angst & StressForeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Angst & StressForeningen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye